Lapina, Zorg voor Konijnen
Home
Het konijn
Adoptievoorwaarden
Adoptiekonijnen
Bach Bloesems
Vakantie-opvang
Sponsors
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Speelgoed
Optillen
Gedrag
Myxomathose en VHS type 1 en 2
Ziekten
Voeding
Nageljes
Tandjes
Oortjes
Vacht
EHBO
Vervoeren
Informatie van het LICG
Ziekten
 
 
Konijnen zullen niet snel laten zien dat ze ziek zijn. Het zijn immers prooidieren en ziekte is een teken van zwakte. Op het moment dat een konijn laat merken dat het ziek is, is het konijn al heel erg ziek. Heeft je konijn niet gegeten of vertoont het ander gedrag dan normaal, raadpleeg dan zo snel mogelijk, liefst een konijnkundige, dierenarts. 
 
Tekenen van pijn zijn:
Niet eten
Snelle ademhaling of hijgen
Hard knarsetanden
 
Onderstaand een aantal veel voorkomende kwalen/ziektes
 
Gas:
Een van de meest voorkomende ziektes bij konijnen is gas. Gas kan ontstaan door stress, verkeerd voer of het plotseling veranderen van voer, overtollig haar, haakjes op de kiezen waardoor de darmwerking wordt vertraagd, wormen, coccidiose enz. 
 
Bij gas hoor je of een hard borrelende buik of juist doodse stilte. Het konijn ligt of zit in een vreemde houding en wil met rust gelaten worden. Vaak ligt of zit hij met half gesloten oogjes te knarsetanden (teken van pijn). Gas kan ineens optreden. Dus wees alert, ook al het konijn even daarvoor nog normaal heeft gegeten en gekeuteld. Een konijn kan niet boeren. De lucht kan er enkel via de achterkant uit. Als hier niets aan wordt gedaan, zal het buikje steeds dikker worden. Een konijn dat erg gas heeft, kan sterven als er niets aan gedaan wordt. Gas veroorzaakt veel pijn waardoor het konijn zal stoppen met eten. Als een konijn stopt met eten, zullen de darmen gaan stilliggen. Stilliggende darmen zijn heel moeilijk weer op gang te krijgen. Ook hier geldt weer om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan.
 
Verstopping:
Ook verstoppingen komen regelmatig bij konijnen voor en is voor het konijn levensgevaarlijk. Een verstopping ontstaat door een traag werkend darmstelsel en kan ook door bijv. slechte voeding, haarballen of andere dingen die ze eigenlijk niet moeten eten, worden veroorzaakt. Vooral als konijnen in de rui zijn, kunnen ze last krijgen van een verstopping. Als je ziet dat de keutels van je konijn kleiner worden, let dan op. Dit is een van de voortekenen van een verstopping. Je konijn zal ook minder gaan eten.  Een verstopping is vaak te voorkomen door ervoor te zorgen dat het konijn genoeg beweging heeft, veel hooi te laten eten en vaak te borstelen of kammen.
 
Snot:
Je hoort mensen vaak zeggen dat hun konijn verkouden is, want het niest zoveel en er zit snot aan zijn neus. Het kan ook voorkomen dat het konijn uiteindelijk traanoogjes krijgt. Anders dan bij mensen, wordt dit  snot wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Pasteurella. Hiervoor is een antibioticakuur verkrijgbaar bij de dierenarts. Maar laat de dierenarts eerst het konijn goed onderzoeken.
E. Cuniculi:
E. cuniculi is een eencellige parasietdie veel schade kan aanrichten. De kiem tast zenuwcellen van de hersenen, het evenwichtsorgaan en het ruggemerg aan, evenals de zenuwcellen van de blaas.
Heeft je konijn de navolgende symptomen, wacht dan niet en neem direct contact op met de dierenarts
·         scheve kop
        ·         tollen om lengteas
        ·         trillen van de oogbollen
        ·         epileptische aanvallen
        ·         slappe of verlamde achterhand
        ·         plas laten lopen 
     Voor meer informatie over bovenstaande ziekten, verwijzen wij graag naar de volgende sites www.konijnen.nl, www.dierenkliniekwilhelminapark.nl. Op deze sites zijn ook andere ziektes te vinden, alsmede de behandelmethoden.
Ga nooit zelf dokteren, maar laat altijd een konijnkundig dierenarts je konijn onderzoeken. Twijfel je of je konijn ziek is, bel dan maar gerust de dierenarts. Meestal krijg je deze signalen niet voor niets door.