Lapina, Zorg voor Konijnen
Home
Het konijn
Adoptievoorwaarden
Adoptiekonijnen
Bach Bloesems
Vakantie-opvang
Sponsors
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Speelgoed
Optillen
Gedrag
Myxomathose en VHS type 1 en 2
Ziekten
Voeding
Nageljes
Tandjes
Oortjes
Vacht
EHBO
Vervoeren
Informatie van het LICG
Vervoeren
Het zal zo af en toe voorkomen dat je je konijnen moet vervoeren voor bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts, verhuizing, van of naar een asiel. Vervoer je konijnen absoluut niet in een doos en al helemaal niet los in de auto.  Gelukkig zijn er speciale reismanden in de verkoop om je konijnen veilig te vervoeren. Er zijn inmiddels zo ontzettend veel verschillende reismanden om je dieren in te vervoeren, dat het lastig kan zijn om een geschikte mand uit te zoeken. Hieronder volgen een paar punten waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een reismand. 
  • Een mand die van boven open kan, heeft als voordeel dat je het konijn er net zo gemakkelijk uithaalt als dat je het er inzet. Het konijn kan zich bijna niet verzetten.
  • Bij een mand waarvan het deurtje aan de voorkant opengaat, kan het konijn tegenstribbelen door één van de poten achter de deuropening te zetten. En reken maar dat ze dit zullen doen. Het konijn kan dan met moeite uit de mand worden gehaald, wat extra (onnodige) stress op kan leveren.
  • Opengewerkte manden geven het konijn een onveilig gevoel. Daarom is een dichte reismand fijner voor het konijn, omdat het konijn dan het gevoel kan hebben dat hij onzichtbaar is.
  • Bij goedkope manden is het zo dat vaak op het materiaal bezuinigd wordt. Soms gebeurt het dan dat klemmetjes afbreken of dat er in het plastic scheurtjes ontstaan. Dit is erg gevaarlijk, want de reismand kan onverwacht los schieten en je konijn kan ontsnappen of zich behoorlijk bezeren.
  • Daarnaast moet de mand stevig en stabiel zijn.
  • En de reismand moet voldoende ventilatie hebben.
  


Konijnen zijn slimme dieren en vaak duiken ze weg als ze de reismand zien. Ze hebben de link van de reismand en bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts meestal snel gelegd. Om te voorkomen dat je konijn er direct vandoor gaat, zodra jij met de reismand aan komt lopen, kun je ervoor zorgen dat je konijn de reismand als een leuke plek zien. Zet de reismand bij de konijnen in de ren en leg er bijvoorbeeld iedere dag wat lekkers in. De reismand wordt dan een hele uitdaging en ze hebben geleerd dat de reismand helemaal niet vervelend hoeft te zijn.