Lapina, Zorg voor Konijnen
Home
Het konijn
Adoptievoorwaarden
Adoptiekonijnen
Bach Bloesems
Vakantie-opvang
Sponsors
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Speelgoed
Optillen
Gedrag
Myxomathose en VHS type 1 en 2
Ziekten
Voeding
Nageljes
Tandjes
Oortjes
Vacht
EHBO
Vervoeren
Informatie van het LICG
Nageljes

 

 
De nageltjes van konijnen groeien, net zoals onze nagels, altijd door. Als je konijn buiten op steen loopt, hoeven de nageltjes eigenlijk nooit echt te worden geknipt. Door het lopen op de stenen, slijten de nageltjes namelijk vanzelf af. Zit je konijntje binnen, dan is het van belang om de lengte van de nageltjes van je konijn in de gaten te houden. Als je konijn namelijk te lange nagels heeft, kan het niet meer goed op zijn voetjes staan. Bovendien is dat erg  pijnlijk.

Veel te lange nagels

bron:dierenkliniek Huger
De nageltjes van je konijn kunnen verschillende kleuren hebben. Ze kunnen wit en doorzichtig zijn, maar ook donker. Witte nageltjes zijn vaker makkelijker te knippen, dan donkere nageltjes. Bij donkere nageltjes kun je namelijk niet zo goed zien waar het "leven" zit. Het leven is het stukje waarop de nagel groeit. Stel je voor dat je je eigen nagel te kort afknipt, dan doet dat pijn. Dat is bij een konijntje ook zo en dat is dus niet de bedoeling. Een trucje om bij donkere nageltjes het leven te kunnen zien is om de nageltjes dan tegen het licht te houden, zodat je alsnog het stukje leven ziet zitten. Bij witte nageltjes kun je het leven zo zien zitten.
Een goed geknipte nagel is een paar millimeter langer dan het leven in de nagel.

bron:hetkonijn.nl
Voor het knippen van de nageltjes van je konijn, zijn in de dierenwinkel of misschien zelfs wel in de konijnenopvangen speciale nagelschaartjes te koop. Je kunt dan kijken naar een nagelschaartje voor een kat of als je een groot konijn hebt, bijvoorbeeld een Franse Hangoor of Vlaamse Reus, dan kun je kijken naar een nagelschaartje voor een hond, omdat de nagels van hun toch dikker zijn. Gebruik nooit een nagelschaartje voor mensen. Hierdoor kan de nagel namelijk gaan splijten.