Lapina, Zorg voor Konijnen
Home
Het konijn
Adoptievoorwaarden
Adoptiekonijnen
Bach Bloesems
Vakantie-opvang
Sponsors
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Speelgoed
Optillen
Gedrag
Myxomathose en VHS type 1 en 2
Ziekten
Voeding
Nageljes
Tandjes
Oortjes
Vacht
EHBO
Vervoeren
Informatie van het LICG
Myxomathose en VHS type 1 en 2
Myxomatose:
Een virusziekte die door muggen en vlooien wordt overgebracht. De ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. Symptomen: dikke vochtige zwellingen op het hoofd en de snuit, gezwollen oogleden, de lippen zwellen op en er ontstaan kleine zwellingen aan de binnenkant van de oren. Eveneens ontstaan er zwellingen rond de anus en het geslachtsorgaan.
 
Als een konijn myxomatose heeft opgelopen, is de kans op genezing zeer klein, maar niet onmogelijk. Tegen myxomatose moet preventief worden geënt. De enting moet elk jaar in het voorjaar (april/mei) EN in de nazomer (augustus/september) worden gegeven. Dwergkonijnen kunnen vanaf 12 weken worden geënt. De grotere rassen kunnen iets eerder worden geënt.
 
VHS:
VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte en is niet te behandelen. Slechts preventief enten kan de ziekte voorkomen. De enting tegen VHS geeft een jaar bescherming en wordt het liefst in april/mei gegeven. Symptomen: Diarree, aantasting inwendige organen, lusteloosheid, zeer snel sterven en dan vaak bloed uit de neus of helemaal geen symptomen. Konijnen kunnen vanaf 8 weken tegen VHS worden geënt.

Er is helaas een nieuw type VHS uitgebroken. VHS2. Er is nog veel onduidelijkheid en onrust met betrekking tot dit virus en de entingen. Wij adviseren dan ook om de site van de Faculteit Utrecht hierover in de gaten te houden 
http://www.uu.nl/organisatie/nieuws-en-agenda
Veel dierenartsen hebben een speciaal konijnen-ent-spreekuur. Het laten enten van je konijnen tijdens één van deze speciale spreekuren, is meestal veel goedkoper dan daarbuiten. Informeer bij je dierenarts naar deze speciale ent-spreekuren.