Lapina, Zorg voor Konijnen
Home
Het konijn
Adoptievoorwaarden
Adoptiekonijnen
Bach Bloesems
Vakantie-opvang
Sponsors
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Speelgoed
Optillen
Gedrag
Myxomathose en VHS type 1 en 2
Ziekten
Voeding
Nageljes
Tandjes
Oortjes
Vacht
EHBO
Vervoeren
Informatie van het LICG
Aanschaf
 
Als eerste willen we graag opmerken dat een konijn een sociaal dier is en niet alleen hoort te leven. Door ons wordt dan ook uitgegaan van minimaal twee konijnen (ram + voedster).
Alvorens je besluit over te gaan tot het aanschaffen van konijnen, ga dan bij jezelf eerst na of je wel geschikt bent voor konijnen. Kun je ze voldoende ruimte bieden? Een konijn wil namelijk rennen, springen en graven. Knagen aan van alles wat hij tegen komt. Ben je bereid om minimaal 10 jaar voor de konijnen te zorgen? Jazeker, konijnen kunnen 10 jaar, sommige zelfs nog ouder, worden. Konijnen kosten ook geld. Denk aan de maandelijkse kosten van goed konijnenvoer en bodembedekking. Niet te vergeten de dierenartsbezoeken. Konijnen zijn erg kwetsbare dieren, vooral hun darmstelsel is heel gevoelig. Kun je ze financieel onderhouden? Heb je genoeg tijd voor je konijnen? Een konijn is geen diertje dat je in een hokje wegzet en 1x per dag wat voer geeft. Nee, een konijn is een intelligent wezen dat ruimte en aandacht wil. En niet alleen aandacht van mensen, maar ook van een soortgenootje. Een konijn is geen knuffelbeest. Iets wat je je goed moet realiseren. Konijnen houden er absoluut niet van om te worden opgepakt. Ze zijn immers een prooidier en ze associëren oppakken, als opgetild worden door een roofdier. Het konijn kan daardoor uit angst gaan bijten. Dit kan ook gebeuren als je konijn schrikt. Vaak wordt het konijn dan bestempeld als vals. Maar nogmaals; een konijn is een prooidier en zal zich verdedigen. Houdt hiermee rekening.
Vaak worden konijnen in een opwelling aangeschaft, zonder na te denken over de zorg die bij konijnen hoort. En zeg nou zelf. Ze zien er toch ook zo ontzettend snoezig uit in de dierenwinkel! Maar kleine konijntjes worden groot, doorstaan een pubertijd en gaan hun eigen karaktertje vormen.
Konijnen worden ook vaak aangeschaft, omdat de kinderen ze echt zo dolgraag willen hebben. En natuurlijk wordt plechtig beloofd dat ze zeker voor de konijntjes zullen zorgen en meehelpen met het verschonen van het hok, knuffelen en spelen. Helaas heeft de praktijk ons geleerd dat een heel groot percentage van de kinderen na een paar maanden niet meer naar de konijnen omkijkt. Deze zorg en verantwoording kun je ook niet van kinderen verwachten. Dus als je als ouder konijnen aanschaft, is het van groot belang dat je zelf konijnen ook onweerstaanbaar vindt en voor 100% achter de aanschaf staat en je realiseert dat jij als ouder uiteindelijk voor de verzorging zal opdraaien.
Bovenstaande klinkt allemaal erg negatief, maar konijnen zijn, met de juiste zorg, echt de meest fantastische en leuke dieren die er zijn. En heb je vragen, neem gerust contact met ons op.

Rest ons nu niets anders dan je veel plezier op deze site te wensen en met je eventuele konijnen. We hopen van harte dat konijnen deel van het gezin mogen gaan uitmaken.